Besinlerin sağlık ve lezzet açısından organik olması son derece önemlidir. Biber ve domates şeklinde iki tip salça türü vardır. Vitamin yönünden son derece zengin olan salçanın içinde başta kalsiyum olmak üzere pek çok faydalı madde bulunur. İçerdiği likopen maddesi sayesinde de vücudu hastalıklara karşı korur. Ancak faydalardan maksimum oranda yararlanmak için organik salçayı anlamak gerekir. Bu noktada bazı detaylara dikkat edebilirsiniz.
Gerçek Salça Nasıl Anlaşılır?
Gerçek salça öncelikle görüntüsünün kırmızılığından, daha sonra da tadından ve kokusundan anlaşılır. İçeriğinde bulunan biberin ya da domatesin kokusu yoksa elinizdeki salça kimyasal içeriğe sahip olabilir. İçindekiler listesinde tuz ve domates ya da biber dışında bir şey bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz önerilir. Gerçek salça şeker veya gıda boyası olmadan üretilir. Besinlerin kıvamı da gerçekliği hakkında bilgi verir. Salçaların yoğun kıvamda ve koyu renkte olmasına dikkat etmelisiniz. Organik salça tespiti için dikkat etmeniz gereken detayları birlikte inceleyelim.
Kıvam ve Renk Testi
Salçanın gerçek olup olmadığını anlamak için bakmanız gereken ilk şey rengidir. Organik salçanın renginin turuncu ya da koyu kırmızı olması gerekir. Fazla parlak yapı da organik olmadığına işaret edebilir. Gerçek doğal salçanın görünümü jelimsi ve ayrışmış yapıda olabilir. İçerisinde koruyucu madde yer almayan organik salça türleri zamanla katmanlaşma yapabilir. Bu da salçanın organik içeriğe sahip olduğunu gösterir.
Doğal salçalar ev yapımı olduğu için kabuk ve çekirdekten ayrıştırılır. Ancak bazen bu parçaları içinde de barındırabilir. Fabrikasyon salça türleri ise koyu renkli olup bütün kabuk ve çekirdekten ayrılır. Ayrıca içeriğinde kıvam artırıcı ya da koruyucu bulunur. Kapsamlı bir gıda analizi yaptırarak organikliğini tespit etmeniz mümkündür.
Koku ve Tat Kontrolü
Fabrikasyon salça çeşitlerinde genelde bahçeden toplanan domates ya da biber kokusu alamazsınız. Hızlı ve son derece yüksek ısıda işlem gören besinler hem doğal kokularını hem de lezzetlerini büyük oranda kaybeder. Kaliteli salçaların koku ve tat profili ise direkt olarak kendini gösterir. İçeriklerde yer alan besinler hafif ekşi ya da tatlı kokusunu hissedersiniz. Yediğiniz zaman da tarladan toplanmış organik besinlerin tadını alırsınız.
Ev Yapımı ve Fabrikasyon Salça Arasındaki Farklar
Üretim aşamaları salça çeşitlerinin tadını büyük oranda etkiler. Doğal salça ile endüstriyel salçalar arasında hem kalite hem de lezzet farkları mevcuttur. Gerçek salça çeşitleri tamamen doğal ortamda hazırlanır. Aynı zamanda koruyucu ya da katkı maddesi kullanılmadan üretilir. Fabrikasyon salçaların içeriğinde ise tüketim ömrünü uzatabilecek koruyucu madde, kıvam artırıcı ve renklendiriciler bulunur.
Doğal ve organik şekilde yetiştirilen besinler salçaya benzersiz bir aroma katar. Yetiştiği toprağın özelliğine göre de kendine has lezzet sunar. Fabrika salça çeşitleri ise standart kıvam ve kaliteyi korumak için üretilir. Gerçek salçalar uzun süreli yapım aşamasından geçer. Güneşin altında doğal bir şekilde kıvam alır. Bu sayede lezzetini uzun süre korumayı başarır.
Salçayı Muhafaza Etme Koşulları
Organik şekilde üretilen salçaların bozulmaması için içine tuz ya da biraz kekik katılabilir. Bu sayede lezzetini uzun süre koruyabilir. Besinler evinizde kuru ve serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Kapağını açtıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı ilave ederek tüketim ömrünü uzatabilirsiniz. Salçaların doğru saklanma yöntemleri ve tüketim ömrü fabrikasyon üretimler için daha farklı şekildedir. Hazır besinlerin genelde açıldıktan sonra bir iki hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.
Pek çok lezzetli salça ve seçeneğine Ben Gurme kalitesi sayesinde kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Sağlığınıza katkıda bulunacak ev yapımı salça çeşitleriyle yemeklerinize lezzet katabilirsiniz.