Gerçek bal arıların çiçek nektarlarını toplamasının ardından kendi enzimleri ile işleyerek ürettikleri tamamen doğal bir üründür. Son derece faydalı içeriklere sahiptir. Ancak piyasada gerçek olmayan bal çeşitleri de bulunur. Bazı ayrıntılara dikkat ederek elinizdeki ürünün gerçekliğinden emin olabilirsiniz.
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Bal arıların çiçeklerden alması ve içerikleri vücutlarında bulunan bazı enzimlerle işlemesi sonucunda oluşur. Tam anlamıyla doğal yollarla oluşan besinlerin sahte çeşitleri de olduğu için “gerçek bal nasıl anlaşılır” diye merak edilir. Bunu anlamak için içerik, kıvam ya da etiket incelemesi gibi bazı ufak değerlendirmeler yapabilirsiniz.
Etiketleri İnceleyin
Balın gerçekliğinin tespitinin ilk adımı etiketini dikkatli biçimde incelemektir. Hakiki bal türleri çiçek nektarları ve arıların ürettiği tamamen doğal maddelerden oluşur. Etiketlerde yer alan içindekiler kısmında yalnızca bal yazması son derece önemlidir. Şüpheli katkı maddeleri ya da koruyucular içeren seçeneklerden kaçınmak gerekir.
Barkod Okutun
Teknolojik gelişmeler hayatın her alanında avantaj sağlar. Barkod okuyucu programlardan faydalanarak kavanozun üzerinde yer alan kodları pratik biçimde okutabilirsiniz. Bu sayede üretim yerine ve diğer detaylarına bakabilirsiniz.
Rengine ve Kıvamına Bakın
Gerçek balın hem rengi hem de kıvamı arıların ne tip çiçeklerden nektar topladığına veya mevsime göre değişiklik gösterebilir. Hakiki bal genelde koyu renkte ve yoğun kıvamda olur. Sahte bal çeşitleri ise açık renk tonunda ve cıvık kıvamda bulunur. Sahte bal seçenekleri gerçeğine göre daha açık renklidir. Ancak her koyu renkli ürün de gerçek değildir. Bu nedenle yalnızca renge bakarak seçim yapmamanız tavsiye edilir.
Tadını Deneyin
Doğal balın tadı zengin olup yoğun kıvama sahiptir. Ayrıca hafif ekşilik ve çiçeksi aroma da içerebilir. Sahte bal türleri şekerli ya da yapay bir tat ile karakterize edilir. Bir çay kaşığı yediğiniz zaman genzinizi yaktıysa ve tadı damağınızda 15-20 saniye kadar kaldıysa büyük oranda gerçektir.
Şekerlenmeye Dikkat Edin
Gerçek bal türleri buzdolabında 30 gün kadar beklediği zaman şekerlenerek tereyağı kıvamına gelmeye başlar. Balın bekletildiği süre zarfında tabandan yukarıya doğru şekerlendiğini görüyorsanız sahte olma ihtimali genelde düşüktür.
Sürülebilirlik
Hakiki bal çeşitleri genelde sürülebilir yapıya sahiptir. Ekmek üzerine kolay şekilde yayılabilir. Sahte bal ise çoğunlukla yağlı ve yapışkan bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla sürüldüğü zaman parçalanır ya da dağılır.
Gerçek Balı Tespit Etmek İçin Yapılacak Testler
Evde yapacağınız basit birkaç test ile elinizdeki balın gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu testler kısaca şu şekildedir:
Cam Kavanoz Testi
Balın gerçekliğini anlamak için cam kavanoz testi yapabilirsiniz. Bir miktar balı cam kavanoza ya da bardağa dökerek teste başlayabilirsiniz. Eğer bal dibe çökerek sıvı tabakasının altında kalırsa gerçek olduğunun işaretidir. Gerçek olmayan bal sıvı tabakasının içinde hızlı bir şekilde yayılır.
Su Testi
Bir çay kaşıkla elinizdeki balı bir bardak suya dökerek de gerçekliğini anlayabilirsiniz. Hakiki balın suyun dibine çökerek suda çözünmeyecek biçimde kalması gerekir. Eğer suyla hızlı bir şekilde karışıyorsa düşük kaliteli ya da sahte olma ihtimali söz konusudur.
Yakma Testi
Alev testi de balın gerçekliğini anlama noktasında değerlendirilebilir. Bir kibriti hafif biçimde balın içerisine batırıp ardından kibriti yakın. Eğer bala değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa gerçek ve saf olduğunu göstergesidir.
Kağıt Havlu Testi
Balın gerçekliğini test ederken uygulaması en kolay yöntemler arasında kağıt havlu testi de yer alır. Bir çay kaşığı balı kağıt havlu üzerine akıtın. Eğer aynı şekilde kalıyorsa elinizdeki bal gerçektir. Kağıt havlu balı emmeye başladıysa büyük ihtimalle sahtedir.
Eğer siz de kahvaltılarınıza lezzet katmak ve balın sağlık yararlarından faydalanmak istiyorsanız en kaliteli bal çeşitleri için Ben Gurme'yi tercih edin. Hem doğal hem de taze ürünlerle mutfağınıza lezzet ve sağlık katın.