Çilek ile birçok farklı tarif yapılsa da sofraların vazgeçilmez tarifi, çilek reçelidir. Çilek reçeli gerek damakta bıraktığı benzersiz tadı gerek görüntüsü ile çok sevilir. İdeal kıvamı ve hafif yapısı ile kahvaltı sofralarında sıkça tüketebilirsiniz. Siz de çilek reçeli seviyorsanız çilek reçeli tarifi için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?
Çilekleri dilerseniz semt pazarı, manav, market gibi yerlerden kolayca bulabilir ve temin edebilirsiniz. Çilek reçeli için en az bir kilo ağırlığında meyveye ihtiyacınız olabilir. Almış olduğunuz çilekleri temiz olduğundan emin olana kadar suda yıkamanız gerekir. Dilerseniz karbonatlı suda bir süre bekleterek sonrasında suyun altında yıkayabilirsiniz. Temizlenen çilekler, reçele başlamadan önce sap kısımların ayrılır. Sapları kesilen çilekleri ister bütün şekilde olarak ister iki parçaya bölerek pişirebilirsiniz.
Temizleyip hazırladığınız çileklerin üzerine toz şeker dökerek en az 5-6 saat kadar ya da bir gece olacak şekilde buzdolabında bekletebilirsiniz. Çilekleri şekerle birlikte beklettikten sonra meyveleri derin bir tencere içerisine alabilirsiniz. İçerisine su eklemeden yaklaşık 30-35 dakika kadar orta ateşte kaynatmaya bırakabilirsiniz. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra altını kısabilirsiniz. Reçel kaynadıktan sonra içerisine dilerseniz bir parça tereyağı da ekleyebilirsiniz.
Pişme işlemi tamamlanan çilek reçelinin üzerine limon tuzu ya da limon suyu ekleyebilirsiniz. 3-4 dakika kadar kaynadıktan sonra istediğiniz boyuttaki cam kavanozlara bölüştürebilirsiniz. Kavanozlara pay ettiğiniz çilek reçelini bir miktar soğuduktan sonra kavanoz kapaklarını sıkıca kapatabilirsiniz. Hava almamasına dikkat etmeniz gerekir. Çilek reçeli böylece hem uzun ömürlü olur hem de ilk günkü tazeliğini korumuş olur. Yapmış olduğunuz çilek reçellerini kahvaltılarda, ara öğünlerde, tatlılarda kullanarak tüketebilirsiniz.
Çilek Reçeli İçin Gerekli Olan Malzemeler
Çilek reçeli yapmak için ihtiyaç duyacağınız malzemeleri kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Çilek tarifi için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:
- 1 kg çilek
- 1 kg toz şeker
- Yarım limon suyu ya da 1 çay kaşığı limon tuzu
- 1 yemek kaşığı tereyağ (İsteğe bağlı)
- 1 su bardağı su (Çileğin suyu yeterli değilse)
Çilek reçeli ölçüsünü aynı oranda değiştirerek de yapabilirsiniz.
Çilek Reçeli Nasıl Saklanır?
Çilek reçeli uygun şartlarda muhafaza edildiğinde uzunca bir süre saklanabilir. Uzun süre saklamak için pişen çilek reçeli sıcak haldeyken kavanozlara koyulmalı ve ağızları hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Böylece vakumlama işlemi gerçekleşir ve hava alma gibi sorunlar meydana gelmez. Çilek reçeli aynı zamanda güneş görmeyen karanlık ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir. Bunun için dilerseniz mutfak dolaplarında, kiler içinde ya da buzdolabında saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman rahatça tüketebilirsiniz.
Çilek Reçeli Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları
Çilek reçeli yaparken çileklerin mevsiminde, küçük boyutlarda ve kokulu olmasına dikkat edebilirsiniz. Çilek ile birlikte şekeri bir gece buzdolabında bekletmek de reçelin kıvamının daha yoğun olmasına yardımcı olur. Çilek reçelini tüketirken ya da saklarken şekerlenmemesi için pişme sırasında reçelin üzerinde oluşan köpükleri temizleyebilirsiniz. İçerisine tereyağ atmak isterseniz bu, reçelin daha az köpüklenmesini sağlar. Reçeli yaparken tadına bakarak şeker oranını ayarlayabilirsiniz. Daha yoğun kıvamlı bir çilek reçeli için de kaynama süresini uzun tutabilirsiniz.
Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan çilek reçelini siz de kolay bir şekilde evde yapabilirsiniz. Lezzet şöleni yaşayacağınız çilek reçelini dilerseniz şekersiz seçeneği ile de tüketebilirsiniz. Çilek reçelini evde yapmaya vaktiniz yoksa Ben Gurme tarafından sunulan doğal çilek reçellerini ve daha birçok reçel çeşitlerini tercih edebilirsiniz.