Antep Peyniri
Antep Peyniri denilince akla Gaziantep gelir ve Gaziantep'te pendir denir peynire.... Peynir çoğu insan için sabah kahvaltıda olmazsa olmaz denilen en güzel kahvaltılıklardan birisidir. Antep peyniri ise peynirler arasında doğal evde yapılan keçi, koyun ve inek peyniri olmak üzere farklı çeşitleri bulunan ve adı Antep ile özdeşleşen bir peynir türüdür.
Son yıllarda Antep dışından da çok tercih edilmeye başlanmış olmasının yanında artık büyük firmalar tarafından fabrikasyon olarak üretilmeye dahi başlanmıştır. Bu yazımızda da sizlere Antep peyniri nasıl yapılır, Antep peyniri faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını vereceğiz. İyi ve keyifli okumalar dileriz.
Antep Peyniri Nasıl Yapılır?
Antep peyniri nasıl yapılır sorusunun sizlerinde merak ettiğini biliyoruz ve o halde haydi gelin sizlere doğal geleneksel Antep peyniri nasılş yapılır anlatalım.
Antep peyniri yapmak için ilk olarak köylerde inekten, keçiden ya da koyundan süt sağılır. Sağılan süt içerisinde herhangi bir yabancı madde olmaması için süt bir kaba süzülür. Süzülen bu temiz süt soğumadan direkt içerisine peynir mayası katılır ve mayanın tutması için beklenir. Mayalanan süt bir süre sonra konulan kap içerisinde katılaşmaya başlar. Artık yavaş yavaş peynir formunu almaya başlayan bu süt, dışarıya su sızabilecek bir bez torbaya alınır. Sütün yapısındaki suyun sızması için bez torbanın üzerine bir ağırlık koyularak tüm suyun sızması sağlanır.
Katılaşıp peynir formuna gelen süt, kaynatılacak kap içerisine sığabilecek şekilde büyük dilimlere ayrılarak su ile kaynatılır. Kaynatılırken peynirin sızan suları kullanılır. Bu yüzden peynirin yapısındaki sızan sular bir kapta toplanıp ve dökülmemelidir çünkü tamamen katılaşan ve peynire dönüşen sütü bu su ile kaynatma işlemi yapılır.
Katılaşan peynir kaynama esnasında küçük dilimlenmez çünkü çok küçük dilimler kaynayan suda eriyerek iyice küçülmemesi gerekir. Kendi yapısındaki öz suyu ile kaynatılan peynir bir kap içerisine süzek ile alınarak soğumaya bırakılır. Bazı eski tarz geleneksel yapımlarda, kaynayan peyniri bezlere sarıp yapısındaki suyun iyice çıkması için sıkım işlemi yapılır.
Antep peynirinin kaynama işlemi yeterli miktarda yapılmazsa peynirin iç kısımları delik delik olur ve ağızda gıcırdayan bir forma erişmez. İşte burada peynirin kalitesi de ortaya çıkar, yani peynir ağızda gıcırdamalıdır.
Kaynama işlemi bittikten sonra soğuyan Antep peynirleri küçük dilimlere ayrılır ve salamura yapılarak bidonlarda uzun süre korunması sağlanır. Ayrıca Antep peynirini lezzetli ve kaliteli yapan noktalardan birisi de sütün yapısındaki yağın alınmaması ve tam yağlı olarak yapılmasıdır. Bahar döneminde otla beslenen hayvanların sütü ile yapılan peynirler en lezzetli ve en faydalı peynirlerdir.
Antep Peyniri Nasıl Salamura Edilir?
Antep peyniri salamura su içerisinde gönderiliyor. Peki ya bu salamura su nasıl ayarlanıyor diye sorduğunuzu da duyar gibiyiz. O zaman haydi bunu da sizlere açıklayalım ve Antep peyniri nasıl salamura edilir hep beraber öğrenelim.
Antep peynirinin dilimleme işleminden sonra uzun süre saklanabilmesi için tuzlu su içerisinde salamura edilmesi gerekmektedir. Peki bu işlem nasıl yapılır?
Salamura edilmesi için bir kaba su doldurulur, kap içerisine tuz atılır ve karıştırılır. Dilimlenen peynir tanelerinden birisi suyun tuz oranı yeterli mi diye kontrol etmek amacıyla su içerisine atılır. Su içerisine atılan peynir suyun yüzeyine çıkarsa su ve tuz oranı olmuş demektir. Bu şekilde uzun süre saklanabilir.
Antep Peyniri Salamura Edildikten Sonra Tuzdan Nasıl Arındırılır?
Antep peyniri salamura haldeyken tüketmek sağlık açısından iyi olmayabilir ve tansiyon hastaları için uygun olmayabilir. Bu yüzden peynirin tuz oranının düşürerek tüketilmesi gerekir.
Bunun için yemek istediğiniz kadar peyniri salamura suyun içerisinden alarak bir kap içerisine küçük küçük dilimleyiniz. Dilimlenen peynirlerin üzerine tüm peynirler su içerisinde kalacak şekilde kaynatılan sıcak suyu ilave ediniz. Sıcak su içerisindeki peynir yaklaşık 1-2 dakika bekledikten sonra sıcak suyu dökerek bir defa soğuk suda geçirmeniz yeterlidir. Artık enfes rehası ile Antep peyniri yemeye hazır hale gelmiştir.
Bebeklere Antep peyniri yedirmek isterseniz gece salamura su içerisinde çıkardığınız peyniri dilimleyerek soğuk su içerisinde sabaha kadar bekletiniz.
Sabaha kadar su içerisinde bekleyen Antep peyniri içerisindeki tuzu bırakmış olur ve son olarak sıcak su ile yıkadıktan sonra artık tamamen tuzsuz bir yapıya gelir. Bu işlemler peynirin biraz yumuşamasına sebep olur ancak bir bebek için yumuşamış ve bebeğin rahat çiğneyeceği bir formda olması daha iyi olacaktır.
Antep Peyniri Nerelerde Yenebilir?
Antep peyniri pek çok kişi tarafından kahvaltılarda dilimlenerek yukarıda bahsettiğimiz gibi suda bekletilip tüketilmektedir.
Antep peyniri kahvaltıda yenildiği gibi bu peyniri tost yapmak için de kullanabilirsiniz. Tost yapmak için yapısındaki tuzdan arındırılması için biraz fazla su içerisinde bekletmeniz yeterli olacaktır.
Peynirin Faydaları Nelerdir?
Peynirin faydaları oldukça fazladır. Peynir, kalsiyum, protein ve A vitamini gibi pek çok besini sağlar. Bu besinler sağlıklı kemik ve dişlerin korunmasına yardımcı olur.
Peynir ayrıca kas dokusu oluşturmaya yardımcı olan ve sizi daha uzun süre tok hissettiren protein sağlayarak vücuda enerji sağlar, böylece abur cubur veya şu anda sizi cezbeden diğer sağlıksız yiyecekleri aşırı tüketmenize engel olabilir.
- Kalsiyum ve B12 vitamini deposudur. Aynı zamanda yapısında A vitamini vardır.
- Ağızda iyi çiğnendiğinde ağızdaki PH seviyesini dengeler ve diş sağlığına faydalıdır, dişleri çürüklerden korur.
- Kemik erimesine karşı etkilidir. Kemikleri güçlendirir.
- Hafızayı güçlendirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yaklaşık taze bir peynirin 100 gramında 310-330 kalori mevcuttur.