yuvalama-nasil-yapilir

Yuvalama: Bayramların Vazgeçilmezi

Bugün sizlerle nefis bir Gaziantep mutfağı klasiği olan "Yuvalama" tarifini paylaşacağım. Görünüşü ile bir çorba gibi dursa da sakın bir Gaziantepli'ye yuvalamanın bir çorba olduğunu söylemeyiniz. Peki nedir bu yuvalama yemeği, nasıl yapılır? Haydi başlayalım.

Merhaba lezzet tutkunları ve lezzetin peşinden gidenler.... Bugün sizlerle nefis bir Gaziantep mutfağı klasiği olan "Yuvalama" tarifini paylaşacağım. Görünüşü ile bir çorba gibi dursa da sakın bir Gaziantepli'ye yuvalamanın bir çorba olduğunu söylemeyiniz. Peki nedir bu yuvalama yemeği, nasıl yapılır? Haydi başlayalım.

 

Yuvalama, etli köfteleri ve yoğurt sosuyla harmanlanmış leziz bir yemektir. Hazırlaması biraz zaman alabilir, ancak sonuç kesinlikle emeğinize değecektir. Şimdi hemen malzemelerimize göz atalım ve tarifimize başlayalım!

Yuvalama Malzemeleri:

  • 200 gr az yağlı kıyma
  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • ½ su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı irmik
  • 500 gr incik
  • 1 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
  • 1,5 litre su
  • Tane karabiber
  • Tuz

Yuvalama Yoğurt Sosu İçin:

  • 300 gr süzme yoğurt (kese yoğurdu)
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
  • 4 bardak su
  • Tereyağı ve kuru nane

Yuvalama Yemeği Hazırlanışı:

  1. İlk olarak, bir gece önceden suya ıslattığımız nohutları ve incikleri düdüklü tencereye alın. Tane karabiber ve tuz ekleyerek tencereyi ocağa koyun ve yaklaşık 15 dakika haşlayın.
  2. Haşlanan etleri soğutup kemiklerinden ayırın ve küçük doğrayın.
  3. Top köfteler için pirinci sıcak suya koyup 30 dakika bekletin. İrmiği (2-3 kaşık su ile ıslatın) ve unu bir yoğurma kabına alın.
  4. Kıyma ve pirinci birlikte mutfak robotundan geçirin, un ve irmikle karıştırın ve özdeşleşene kadar yoğurun. Elde ettiğiniz köfte harcınızı 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin (daha kolay yuvarlayabilirsiniz).
  5. Köfte harcını ikiye bölün. Bir yarısını çorbayı yapmak için kullanın, diğer yarısını yuvarlayıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
  6. Bir kase içine aldığınız az sıvı yağa elinizi batırarak harcınızdan nohut büyüklüğünde toplar yapın.
  7. Çorba için haşladığınız et suyunuzu süzün ve tencereye alın. Kaynadığında köftelerinizi ekleyin ve 2-3 dakika kadar haşlayın.
  8. Köfteler haşlanırken yoğurt sosu için süzme yoğurdunuzu soğuk suyla ezin. Yumurta ve unu da ekleyerek iyice karıştırın. (Yoğurt sosu için fark bir öneri ise şu şekildedir. Yoğurdu bir tencereye alın, üzerine bir adet yumurta kırın ve iyice karıştırın. İyice karıştırdığınız yoğurdu orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynamaya başlayan yoğurdun altını kısın ve bir kaç dakika daha karıştırarak ocağın altını kapatın. Bu işlemde yoğurt sosunun içine ekstra haşlanmış su koymanıza gerek yoktur doğrudan yemeğinize ilave edebilirsiniz)
  9. Yoğurdu çorbaya alıştırmak için 2 kepçe kadar haşlama et suyundan yoğurt sosuna ekleyin. Yoğurt sosunu yavaşça akıtarak ve karıştırarak çorbaya ekleyin.
  10. Son olarak tam haşlanmış nohutları ve tam pişmiş etleri ekleyin. Hafif kızdırdığınız tereyağı ve kuru nane karışımını da ekleyin ve 1-2 taşım kaynatın.
  11. Çorbanızı ocaktan alın ve servis yapmadan önce isteğe bağlı olarak yağlı naneyi porsiyonlara ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun! Artık harika bir yuvalama yemeği hazırlamak için hazırsınız. Bu lezzetli tarifi deneyerek sevdiklerinizi şaşırtabilir ve onlara güzel bir sofra sunabilirsiniz. Sağlıklı ve lezzetli günler dileriz.

Bir yorum bırakın

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenmektedir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.