Sumak sumak ağacı olarak da tanımlanan Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Özellikle Ortadoğu'da son derece popüler olan bir baharat türü şeklinde karşınıza çıkabilir. Parlak kırmızı renge ve ekşi tada sahip olan sumağın sağlık açısından pek çok faydası bulunur. Meyvelerin toz şekle getirilerek baharat halinde satıldığı sumağın Türk mutfağında oldukça önemli bir yeri bulunur. Sumak ağacında yetişen bitki tane şeklinde ya da toz halinde değerlendirilebilir. Bu bitkiyi yemeklerde ve salatalarda sos olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz çay olarak da değerlendirebilirsiniz.
Sumak Nedir?
Mutfaklarda popüler olması nedeniyle “sumak nedir” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Sumak Anacardiaceae ailesine ait olan bir bitkinin meyvelerinden elde edilir. Kırmızı renkli bitki toz ya da su halinde kullanılır. Akdeniz, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu bölgesinde yetişir. Sumak farklı kültürlerde yemeklerde ya da tıbbi amaçlarla kullanılır. Salatalarda, et yemeklerinde, pilavlarda ya da mezelerde sıklıkla kendine yer bulur. Ayrıca sumak çay olarak da hazırlanarak soğuk veya sıcak şekilde içilebilir.
Sumak Faydaları Nelerdir?
Sumak antiinflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Oksidatif hasarlara karşı vücudu koruyabilen baharat türü metabolik süreci de destekleyebilir. Aynı zamanda sindirimi kolaylaştırarak kas ağrılarını hafifletebilir. Sumağın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Sumakta yoğun oranda çoklu antioksidan bileşikler mevcut olduğu için tedavi edici özelliklere sahiptir.
- Sumak kullanımı osteoporoz olarak da bilinen kemik erimesine karşı olumlu yönde etkiler sağlayabilir. Sumak kullanımı genelde yaşlılıkta sıkça görülen kemik kırılmalarının yaşanmamasına katkıda bulunabilir.
- Kanda bulunan iyi huylu kolesterolü artırarak damarların sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda kötü kolesterol miktarını azaltarak kalp sağlığını da destekleyebilir.
- Kas ağrılarını azaltan sumak sindirimi kolay bir baharat türüdür.
- Tekli doğmamış yağ asidi olan sumak tip 2 diyabet sorunu bulunanlara da iyi gelebilir. İnsülinin dengelenmesine katkıda bulunduğu düşünülen bitkinin tüketimi öncesinde uzman hekim önerisi alınması tavsiye edilir.
- Cilt sağlığına olumlu etkileri bulunan sumak hücre zarlarının korunmasına katkıda bulunabilir.
- Göğüs ve solunum problemlerinin azalmasına yardım edebilir. Uzun süren öksürük ya da göğüs tıkanıklığı gibi problemler yaşarken sumak tüketmek olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı olabilir.
- Tekli doymuş yağ asitleri içeren sumak yaşlılığa bağlı olarak görülen idrak kaybının düzelmesini destekleyebilir.
- İçerdiği %15 civarındaki lif sayesinde sindirim sistemini büyük oranda rahatlatabilir. Kabızlığa iyi geldiği için metabolizmanın çalışmasına destek olabilir.
- İçeriğinde yer alan maddelerle tansiyonun düşmesine katkıda bulunabilir. Ancak tansiyon hastalarının tüketimde dikkatli olması ve doktor tavsiye alması önerilir.
Sumak Kullanım Alanları
Faydaları ile öne çıkan sumak çiğ köfte, kısır ya da salata gibi yemeklerin vazgeçilmezi halindedir. Lezzeti ile dikkat çeken bitki isteğe göre çay olarak da tüketim için uygundur. Sumaklı soğan salatası, kuru dolma ya da yaprak sarma yaparak lezzetli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ancak yemeklerde sumak kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta bulunur. O da sumağı kararında kullanmaktır. Dikkat çeken bitkinin yemeklere temelde iki etkisi bulunur. Bunların ilki yemeği ekşitmesidir. İkincisi e yemeğin rengini değiştirmesidir. Bu iki etki arasında denge kurabilmek için sumağın miktarının iyi biçimde ayarlanması gerekir.
Pek çok yemek türünde tüketime uygun olan sumak ile hem sağlıklı beslenmek hem de lezzetli deneyim yaşamak mümkün. Farklı tüketim şekillerine uygunluk gösteren sumak ile sofralarınızda enfes lezzetler hazırlayabilirsiniz. Salatalardan mezelere, yemeklerden çaya kadar farklı amaçlara uyum sağlayan sumak türlerinden en iyi şekilde faydalanmak için Ben Gurme’yi tercih edebilirsiniz.