Hassasiyet problemi yaşayan kişilerin glutensiz beslenme kriterlerine uymaması halinde birtakım şikayetler ve problemler meydana gelebilir. Çölyak hastalarının ise oldukça dikkat etmesi gereken glutensiz beslenme diyeti, bu rahatsızlığın tek tedavisi olarak öne çıkar. Hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, ishal, gaz, cilt problemleri, dikkat dağınıklığı gibi şikayetlerin gözlenme ihtimali hassasiyet sorunu yaşayan kişilerde oldukça fazladır. Mevcut şikayetleri en aza indirmek amacıyla birçok kişi glutensiz beslenme alışkanlıkları edinmek ister.
İçerisinde gluten yer almayan besinleri tercih ederek son derece lezzetli ve doyurucu menüler oluşturmanız mümkündür. Bunun içinse hangi gıdalarda gluten olduğuna, hangilerinde olmadığına bakmalısınız. Hassasiyet sorunları yaşayanlar için farklı diyet alternatifleri mevcutken çölyak hastaları için glutensiz yiyecekler ile beslenme bir yaşam stili olmalıdır. Dikkat edilmediği takdirde olumsuz sonuçlar ortaya çıkacağından çölyak hastalarının beslenme planlarına sadık kalması oldukça önemlidir. Siz de glutensiz bir beslenme düzeninde neler tüketmeniz gerektiğini merak ediyorsanız gelin, detaylara bir göz atalım.
Glutensiz Beslenmenin Önemi
Gluten; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi besinlerin içerisinde bulunan bir protein türü olarak öne çıkar. Hamura elastikiyet kazandırma noktasında etkin bir role sahip olan gluten elastikiyeti yüksek bir yapıya sahiptir. Midede aynı performansı sergileyen gluten, yapışma sorununu meydana getirebilir. Sindirim sisteminin aksamasına neden olan bu durum beraberinde çölyak hastalığını ve gluten intoleransını getirir. Çölyak hastalığına kıyasla daha rahat bir beslenme rutini ile kontrol altına alabileceğiniz gluten intoleransı, semptomların daha hafif seyrettiği bir problem olarak öne çıkar. Düzenli beslenme ve glutenli yiyeceklerin tüketimini azaltma ile belirtileri hafifletebilir, daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Çölyak hastalarında ise süreç bu kadar rahat olmayabilir. Glutenin emilimini gerçekleştiremeyen sindirim sistemi elemanları, bu durumun haberini olumsuz tepkilerle verir. Karında şişlik, bağırsaklarda hareketlilik, gaz sıkışmaları, kabızlık veya ishal gibi durumlar en sık karşılaşılan gluten rahatsızlıkları arasında yer alır. Çölyak hastalığında tedavinin en önemli parçasını yaşam boyu glutensiz diyet oluşturur. Bu sebeple çölyak tanısı alan kişilerin glutenden uzak durmaları gerekir. Gerekli kontroller ve araştırmalar sonucu glutensiz gıdalar ile oluşturulan diyet programı sindirim sisteminizin düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Gluten intoleransından şüphelenen kişilerin ise 7 günlük glutensiz diyet listesi oluşturarak kendilerini test etmeleri önerilir.
Gluten İçeren ve İçermeyen Gıdalar Nelerdir?
Gluten diyeti yapmak isteyen kişilerin kapsamlı bir araştırma yapması, güvenli tüketim alışkanlıkları oluşturmak açısından oldukça önemlidir. Bu noktada gluten içeren gıdalar ve içermeyen gıdalar için özel bir liste oluşturulmalı ve buna göre öğünler hazırlanmalıdır. Mide ve bağırsak yapısını düzenlemek amacıyla oluşturacağınız liste için seçtiğiniz gıdaların içeriğine dikkat etmeniz oldukça önemlidir.
Gluten içermeyen gıdalar
- Pirinç
- Mısır
- Kestane
- Karabuğday
- Nohut
- Fasulye
- Mercimek
- Keten tohumu
- Chia tohumu
- Süt ve süt ürünleri
- Et ve et ürünleri
- Sebze ve meyveler
- Ayçiçek yağı, mısır yağı, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı
- Ceviz, badem, fındık, fıstık, leblebi
Gluten içeren gıdalar
- Bulgur
- Buğday unu
- Ekmek
- Yarma
- Makarna
- Erişte
- Tarhana
- Çavdar
- Arpa ve malt içeren alkollü içecekler
- Un ile yapılan tatlıların tümü
Siz de bu listeyi göz önünde bulundurarak diyet programınızı oluşturabilir ya da diyetisyen yardımı alabilirsiniz. Gluten hassasiyetiniz varsa ancak lezzetli alternatifler arayışındaysanız, Ben Gurme güvencesiyle sunulan glutensiz fındık ezmesi ile kahvaltılarınızı zenginleştirebilirsiniz. Dilerseniz gluten içermeyen unları kullanarak farklı ekmek çeşitleri hazırlayabilir, besleyici ve sağlıklı öğünler oluşturabilirsiniz.