Gaziantep denildiğinde akla ilk gelenlerden birisi lezzetleriyle damaklarda enfes tat bırakan, tatlarıyla ve doğallıklarıyla çok fazla talep gören Antep yöresel ürünleridir. Antep yöresel ürünlerinin ünü artık Türkiye sınırlarını aşarak dünyanın farklı coğrafyalarında merak edilmekte ve talep görmektedir. Peki Antep yöresel ürünleri nelerdir ve neden bu kadar çok talep görmektedir kısaca Antep lezzetlerinin sırları nedir?
Antep yöresel ürünleri, Gaziantep’e gelen hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin beğenerek aldığı, ünü dünyaya yayılan doğal olarak ve bölgeye has iklim şartları ve geleneksel yöntemlerle üretilen, doğal yöresel lezzetlerdir. Peki dünyaca ünlenen bu yöresel lezzetlerin sırrı ve talep görmesinin sebebi nedir? En fazla talep gören Antep yöresel ürünleri nelerdir?
Gaziantep’in coğrafi konumu ve iklim şartlarını biliyor musunuz? Sizlere bu konuda faydalı bir bilgi verelim. Gaziantep Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olması ile karasal iklim özellikleri görülmektedir, ancak karasal iklim diğer Güneydoğu Anadolu Bölgesinin şehirlerine kıyasla daha yumuşak geçmektedir. Gaziantep’te karasal iklimin sert karasal olarak yaşanmamasının en büyük nedeni Akdeniz iklimi özelliklerinin görülmesidir. Peki Akdeniz iklimi ile bölgedeki lezzetlerin ne bağlantısı var dersiniz?
En Çok Bilinen Antep Yöresel Ürünleri
Antep Zeytinyağı
Gaziantep’te Akdeniz iklimi görülmesi, Gaziantep’teki yöresel lezzetlere tat katan zeytin ağaçlarının yetişmesine olanak sağlamaktadır. İşte Gaziantep’teki yöresel lezzetlerin en büyük sırlarından birisi yemeklerde kullanılan zeytinyağıdır. Hemen hemen her Gaziantep’linin evinde yemeklerinde tercih ettiği Antep zeytinyağı, zeytinyağlı kuru dolma, zeytinyağlı yaprak sarma gibi yöresel ürünlerin lezzetine lezzet katan en önemli detaylardandır. Öyle ki Gaziantep Nizip ilçesi zeytinleri ile öne çıkmakta ve çok sayıda zeytinyağı fabrikasına ev sahipliği yapmaktadır. Öyle ki Nizip Ticaret Odası tarafından yoğun çalışmalar sonucunda Nizip Zeytinyağı 18.08.2019 Tarihinde coğrafi işaretin korunması amacıyla tescillenmiştir.
Antep Dolmalık Kuruluk
Gaziantep’e özgü yöresel ürünlerden kuruluklara yukarıda değindiğimize göre bunların neler olduğuna ve nasıl yapıldığına değinelim. Antep patlıcan kurusu, Antep biber kurusu, Antep kabak kurusu ve yine yöreye özgü Antep acur kurusu en çok tercih edilen ve talep gören Antep yöresel ürünlerindendir.
Antep kurulukları mevsiminde Gaziantep’in verimli topraklarında yetişen ve mevsiminde toplanan Antep dolmalık patlıcan, Antep dolmalık biber, Antep dolmalık kabak ve Antep acurlarının içlerinin maharetli kadınların elleri ile oyarak güneşte kurutulması ile yapılır. Oyulup yıkanan bu Gaziantep kurulukları iplere dizilir ve güneşte kurutulur. Haziran ayının ortalarından başlanarak Eylül ayının ortalarına kadar tam mahsulünde toplanan bu kuruluklar Gaziantep’in kavurucu sıcaklarında ortalama 1 haftada kuruyarak kışın yemeye hazır hale gelir.
Antep kuruluklarının kış aylarında sıcak suya ıslayarak yumuşaması sağlanır ve içleri doldurularak enfes kuruluk dolması yapılır. Kuru dolmanıza Nizip zeytin yağı eklemeyi unutmayınız.
Antep Salçası
Geldik bir diğer Antep yöresel ürünümüze… Yemeklere kırmızı rengini veren, aroması ve tadı ile damak çatlatan o lezzet ise Antep salçasıdır. Gaziantep’in yöresel ürünlerinden en önemlilerinden biri olan Antep salçası, Antep gün kurusu salça ya da Antep güneşte kurutulmuş salça olarakta bilinir. Peki Antep salçasının talebini artıran ve mutfakların vazgeçilmezi olan salçanın sırrı nedir?
Gaziantep yöresel lezzetlerinin sırrı olan Antep gün kurusu salçası adından da anlaşılacağı üzere mevsiminde toplanan Gaziantep acı salçalık biberlerinin ve Gaziantep tatlı salçalık biberlerinin, toplanarak geleneksel yöntemlerle, üretici kadınlarımızın biberlerin saplarını ve içindeki tohumlarını ayıklayıp yıkadıktan sonra makinede çekerek kaplar içerisinde güneşte bekletilmesi ile elde edilmektedir. Tabi bu süreç sadece çekilen biberlerin kaplarla güneşte bekletilmesi ile yeterli olmamakta sürekli olarak ortalama 1-2 saatte bir güneşte bekleyen salçanın karıştırılması ile yapısındaki su daha hızlı çekilir ve katı salça özü elde edilmiş olur. Ayrıca sürekli karıştırmanın diğer bir faydası ise kaplara konulan salçanın üst yüzeyinin kararmasını ve kabuklaşmasını önlemek içindir.
İşte bu kadar emek yoğun ve kavurucu sıcak altında özenerek yapılan Antep salçası ortalama 10 gün boyunca her 1-2 saate kavurucu güneş altında kaplara konulan salçalar karıştırılarak güneşte kurutmuş salçalar doğal olarak hazır hale gelmektedir. Bu kadar emek sonucunda yapılan salçalar yemeklere lezzet katmaz mı?
Antep Baharat
Gaziantep yöresel tatlarına lezzet katan damakları çatlatan lezzetlerin oluşmasında Gaziantep salçası kadar pay sahibi olan lezzetlerden diğeri ise Antep baharatlarıdır. Antep baharatları olarak en fazla bilinenler ise Antep acı pul biber, Antep tatlı pul biber, Antep acı toz biber ve Antep tatlı toz biberdir.
Antep baharatları için gerekli olan biberler Gaziantep’in ilçesi olan İslahiye bölgesinde yetiştirilmektedir. Bölgede hem Antep baharat fabrikaları hem de yukarıda da bahsettiğimiz Antep salçalarının yapıldığı tesisler yer almaktadır.
Antep Peyniri
Antep yöresel ürünleri arasında son yıllarda adını çokça duyuran ve ünü git gide yayılan diğer bir ürün ise Antep peyniridir. Antep peyniri otlak alanlarda doğal olarak yayılan hayvanların sütleriyle yapılan ve özellikle mayıs ile haziran ayı dönemlerinde en yağlı sütlerin oluşması ile daha kaliteli sütlerden en kaliteli Antep peynirleri yapılmaktadır.
Antep peynirini meşhur yapan ise geleneksel yöntemlerle köylerde sütlerin yağı alınmadan yapılması ve içerisinde maya ve süt harici bir katkı maddesinin olmamasıdır. İşte bu doğallık ve geleneksel yöntemlerle evlerde yapılıyor olması doğal ürün meraklıları ve peynir aşıklarının vazgeçilmezi haline getirmektedir. Hele salamura suyundan çıkarıp, dilimleyerek üzerine sıcak su ekledikten sonra ağza atıldığında o gıcır gıcır dişler arasındaki sesi sizin de iştahınızı kabartmıyor mu?
Bu lezzetli Antep peynirini sadece kahvaltıda değil, tuzsuz halini kaşar peyniri gibi tostlar için kullanabilir hatta peynirli irmik helvası yapmak içinde şahane bir lezzet olarak kullanabilirsiniz.
Antep denildiğinde akla ilk gelenlerden birisi lezzetleriyle damaklarda enfes tat bırakan, tatlarıyla ve doğallıklarıyla çok fazla talep gören yukarıda saydığımız Gaziantep yöresel ürünlerinden Antep peyniri, Antep patlıcan kurusu, Antep biber kurusu, Antep kabak kurusu, Antep baharat, Antep zeytinyağı ve Antep salçasını en doğal ve en güzel haliyle Ben Gurme'de bulabilirsiniz.
Üstelik Koşulsuz iade garantisi vardır.