cevizin-faydalari-nelerdir

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Ceviz içerisinde yüksek oranda diyet lifi barındıran, insan beynine benzeyen görüntüsü ve içeriğindeki selenyum ve iyot ile birlikte beynin en üst seviyede çalışmasına etki eden, insan vücuduna faydalı vitamin, mineral ve protein barındıran en sağlıklı atıştırmalıklardan bir tanesidir.

Ceviz içerisinde yüksek oranda diyet lifi barındıran, insan beynine benzeyen görüntüsü ve içeriğindeki selenyum ve iyot ile birlikte beynin en üst seviyede çalışmasına etki eden, insan vücuduna faydalı vitamin, mineral ve protein barındıran en sağlıklı atıştırmalıklardan bir tanesidir. Dünyada çok fazla yayılma alanı olan bu kuruyemiş türü pek çok insan tarafından da beğeni ile tüketilmektedir. Bu yazımızda cevizin insan sağlığına faydalarını, cevizin anavatanını ve cevizin kalori miktarı ile ilgili bilgiler vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

 

Cevizin Anavatanı Neresidir?

 

Ceviz çiğ, pişmiş veya kavrulmuş olarak yenebilen bir ağaç yemişidir. Pürüzsüz, tereyağlı bir tada ve hafif gevrek bir dokuya sahiptirler. Cevizinin faydaları nelerdir ve cevizin kalorisi kaçtır sorularının cevabını vereceğimiz bu yazımızda, ilk olarak cevizin anavatanı neresidir diye birkaç bilgi vermek faydalı olacaktır. Ceviz tüm dünyada geniş bir yayılma alanı gösteren ve tropikal bölgeler haricinde genel olarak her yerde yetişebilmektedir. Her ne kadar her yerde yetişse de yapılan araştırmalarda cevizin anavatanına dair kesin bir bulguya rastlamak kolay olmamaktadır. Bazı araştırmalarda cevizin anavatanı İran'ın Ghilan bölgesi olduğunu göstermekte, bazı bulgular ise daha geniş bir alanı kapsayacak şekilde Karpat dağları, Türkiye, İran, Afganistan, Güney Rusya ve Hindistan'ı içerisine alan bölgeyi söylemektedir.

 

Ülkemiz dünya ceviz üretiminde söz sahibi bir ülke konumunda bulunmaktaydı ancak bu özelliğini 1867 yılında ceviz ile tanışan Amerika Birleşik Devletleri’ne kaptırmıştır. Öyle ki Amerika dünya ceviz üretimi ve hasılatında ilk sırada yer almaktadır.

 

Cevizin Faydaları Nelerdir?

 

Cevizin faydaları nelerdir diye baktığımızda en ilginç gerçeklerden biri, kan basıncını düşürmeye ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olan mükemmel bir omega-3 yağ asitleri kaynağı olmasıdır. Ayrıca kandaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan çözünür lif içerirler. Ceviz ayrıca, E vitamini, bakır, magnezyum ve potasyum gibi temel vitamin ve minerallerle doludurlar.

 

Cevizin bu faydaları, cevizi hareket halindeki insanlar veya gün içinde kendi yemeklerini hazırlamak için vakti olmayanlar için sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği haline getirir. Ceviz yemek, iştahınızı azaltarak ve tokluğu artırarak sağlıklı bir kilonuzu korumanıza da yardımcı olabilir.

 

Ceviz iyi bir E vitamini, manganez, bakır ve omega 3 kaynağıdır. Cevizin beyne benzeyen yapısı ile beyin sağlığına faydalı olduğu genel bilinen bir gerçektir. Yani ceviz beyin sağlığını, cilt sağlığını ve kalp sağlığını artırmaya yardımcı olur. Yaşlılığa bağlı oluşabilecek hastalıkları önlemede olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca, kilo vermek veya korumak isteyenler için düşük kalori içeriğine sahiptirler. Cevizler, kabukları soyulmuş ve yemeye hazır olarak satın alınabildikleri için minimum çalışma gerektirdiğinden iyi bir atıştırma seçeneğidir.

Cevizin faydaları sadece lezzeti ile sınırlı değildir. Ceviz ayrıca insan vücudu için gerekli olan yukarıda sayılan faydalarının yanında farklı proteinler, vitaminler ve mineraller gibi bazı besinler açısından da zengindir. Cevizin en dikkate değer faydası, LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek doymamış yağlar açısından zengin olmasıdır. 

 

100 gram ceviz ortalama 650-660 kaloridir.

 

Yararlanılan kaynaklar:

Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü-Ceviz Yetiştiriciliği

Rytr

Bir yorum bırakın

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenmektedir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.