neden-uzum-yemelisiniz

Neden Üzüm Yemelisiniz

Üzüm tam bir koruyucudur. Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre siyah üzüm kişinin metabolik sebeplerle organ hasarı yaşamasının önüne geçer. Metabolik sendromlarla ortaya çıkan yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri seviyeleri kalp rahatsızlığı riskini artırır. Üzümde bulunan bileşikler kan damarlarındaki kan akışını kolaylaştırarak, kalp hasarını onarır.

Neden Üzüm Yemelisiniz?

Üzüm tarihi binlerce yıl öncesine dayanan özellikle yaz aylarında yenen ve kuru meyve, şarap ve meyve suyu olarak kullanılabilen bir meyvedir. Hem ev tüketimine uygun olup hem de endüstriyel tüketimi yapılmaktadır. Bu tadıyla hemen hemen herkesin sevdiği meyvenin dünyada bir çok farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlerin bazıları çekirdeksiz, bazıları ise çekirdeklidir. Bu yazımızda üzümün faydaları, üzümün anavatanı ve üzüm çekirdeğinin faydaları hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

 

Üzüm, yaz aylarında tüketmek için mükemmel bir meyvedir. Besin açısından zengindirler, lezzetlidirler ve mevsiminde çokta pahalıya mal olmazlar. Çiğ olarak yenebilir, şaraba, meyve suyuna ve hatta reçele dönüştürülebilirler. Üzümün olmadığı mevsimlerde tüketilmesi içinse kurutularak kuru üzüm olarak tüketilir. Kadifemsi rengi ve lezzetiyle en popüler üzüm türü olan siyah üzüm ise dünyada yaklaşık 6000-8000 yıl öncesinde ekimi yapılıp yetiştirilmeye başlandığı söylenir. Bu bilgiler onun avrupada yetiştirilen en eski meyvelerden biri olduğunu ortaya çıkarır. Üzüm, asmalarda yetişen bir meyvedir. Küçük ve yuvarlaktan uzun ve inceye, siyahtan yeşile değişen birçok şekil ve boyutta olabilirler. Asma bitkisinin meyvesi olan üzümün yenilebildiği gib yaprakları da tüketilmektedir.

Üzümün Anavatanı

Yapılan araştırmalarda üzümün anavatanı olarak Hazar denizinin güneyi Kafkasya ve Kuzey Anadolu bölgesi kabul edilmektedir. Tarihi çok eskilere dayanan bu meyvenin serüveni kısa sürede dünyanın ılıman iklime sahip tüm bölgelerine taşınmıştır. Anadolu’da yapılan kazılardaki buluntular tarihi çok eskilere dayanan bu meyvenin öneminin şarapçılık ile arttığını ve Hititler, Asurlu'lar ile ticari faaliyetlerde kullanılmaya başlandığını ortaya koymaktadır.

 

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Lezzetiyle ve kullanım alanı ile çok tercih edilen ve tarihi binlerce yıl ötesine dayanan üzümün yararları nedir diye bakacak olursak:

  • Üzüm tam bir koruyucudur. Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre siyah üzüm kişinin metabolik sebeplerle organ hasarı yaşamasının önüne geçer. Metabolik sendromlarla ortaya çıkan yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri seviyeleri kalp rahatsızlığı riskini artırır. Üzümde bulunan bileşikler kan damarlarındaki kan akışını kolaylaştırarak, kalp hasarını onarır.
  • Üzüm görme yetinizi artırır ve retina sağlığınızı korur. 
  • Üzüm kansere karşı vücudu korur ve kansere savaş açar. Üzüm meme kanseri de dahil her türlü kansere karşı vücutta savunma mekanizması geliştirir ve antioksidan kaynağı olduğundan vücuttaki kanser hücrelerinin enerji kaynaklarını keser. Colorado Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada üzüm yapısındaki resveratrolün maddesinin kansere karşı koruyucu etki yaptığı tespit edilmiştir.
  • Üzüm beyin sağlığını koruyucu etkiye sahip en önemli meyvelerden birisidir. Ceviz kadar beyne faydalıdır. Üzüm beyinde hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu artırır. Yapısındaki Riboflavin ile özellikle migrenden mustarip olan kişiler için tüketmesinde yarar vardır.
  • Siyah üzüm ilginçtir ki şeker hastalığını da önleyici etki yapar. Çünkü üzümün yapısındaki şeker insülin regülasyonunu düzenler.
  • Üzüm çekirdeği içerisindeki vitamin ve mineraller hem beyin sağlığına hem de saç sağlığına fayda sağlar. Yani çekirdekli olarak tüketilen üzüm saç dökülmesinin azalmasına destek olur. 
  • Üzüm çekirdeği kolajeni artırır ve yaşlanmanın önüne geçer.

 

Üzüm Kaç Kaloridir?

100 gramda; 14,8 gram karbonhidrat, 0,6 gram protein, 0,3 gram yağ, 2,0 gram lif, A, C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir içerir. 100 gram üzüm 65-70 kalori arasıdır.

 

Yararlanılan kaynaklar:

food.ndtv.com

Rytr

Healthline

Ç. Sağlam Özlem-İnsalık Tarihinde Üzümün Önemi 2018

2 yorumlar

Kadir Tuncer

Kadir Tuncer

Güvenle gönül rahatlığıyla ürün satın aldığım bı yer tşk

Güvenle gönül rahatlığıyla ürün satın aldığım bı yer tşk

Haluk Arıkan

Haluk Arıkan

Güvenle satınaldığım bir site

Güvenle satınaldığım bir site

Bir yorum bırakın

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenmektedir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.