kimyon-faydalari

Kimyon: Ölüm Hariç Her Şeye Faydası Olan Baharat

Kimyon baharatın İslam inancında da yer ayrıdır. Öyle ki Kimyon İslam kültüründe ölüm hariç her şeye faydası olduğuna inanılan bir baharattır. İran kültüründe felç tedavisinde, diğer ülkelerde ise sıklıkla enfeksiyonları önlemede tedavi sürecinde kullanılmaktadır.

Kimyon maydanozgiller ailesine ait olan yapraklı bir bitkinin kurutulmuş tohumlarından elde edilen bir baharattır. Hem tohum hali ile tüketilmektedir hem de toz hali ile tercih edilmektedir.

Kimyon yılda bir defa hasat edilmektedir. Renk olarak kahverengiye yakın sarı renkte olmakla birlikte bazen siyah kimyon, yeşil kimyon ve beyaz kimyon bulunabilmektedir. Dünya mutfağının popüler baharatlarından biri olan kimyon Latin Amerika, Hindistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika mutfaklarında sıklıkla tüketilmektedir.

Kimyonun Tarihi 


Kimyonun tarihi araştırıldığından kökenleri çok eskilere dayandığı tespit edilmiştir. Mısır ve Orta Doğu topraklarından ilk yetişme alanı tespit edilmiştir. Hatta yine yapılan araştırmalarda kimyonun yemeklerde baharat olarak kullanılmasının yanı sıra mumyalamada kullanıldığı da tespit edilmiştir.


Kimyon baharatın İslam inancında da yer ayrıdır. Öyle ki Kimyon İslam kültüründe ölüm hariç her şeye faydası olduğuna inanılan bir baharattır. İran kültüründe felç tedavisinde, diğer ülkelerde ise sıklıkla enfeksiyonları önlemede tedavi sürecinde kullanılmaktadır.

Kimyonun Faydaları Nelerdir?



Yapılan araştırmalar sonucunda kimyonun faydalarından bazıları ispatlanmış olmakla birlikte bazıları da üzerinde derin araştırmalar yapılıp ispatlanmalıdır. Elde edilen bulgulara göre kimyonun faydaları aşağıdaki gibidir.

Kimyon Kilo Vermeye Yardımcıdır.


Kilo vermek isteyen kişilerin diyetlerinde kimyon baharatına da yer vermeleri önemlidir. Kimyonun kilo vermeye etkilerinin araştırıldığı bir araştırmada, bir gruba kilo verme ilacı kullandırılmış diğer guruba ise kimyon verilmiştir. Kimyon verilen gruptakilerin de ciddi bir şekilde kilo verdiği gözlemlenmiştir.

Yapılan bir diğer araştırmada günlük olarak bir kase yoğurt içerisine bir miktar kimyon ekleyerek yiyen kişilerin bir süre sonunda kilo verdikleri bel bölgelerinde incelme olduğu gözlemlenmiştir.

Kimyon Kolesterol Seviyesini Düşürür.


Günde ortalama 3 gram kimyon tüketmek vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürmekle birlikte, kolesterol problemi yaşayan kişiler içinde tedavi edici bir etki yapmaktadır. Ayrıca kimyon tüketen kişilerde iyi kolesterol seviyesinin de yükseldiği gözlemlenmiştir.

 

Kimyon Şeker Hastalığında Tedavi Edicidir.


2017 yılında yapılan bir araştırmada 3 farklı grup oluşturulmuş ve birinci gruba günde 100 mg kimyon yağı ikinci gruba günde 50 mg kimyon yağı ve diğer guruba ise plasebo verilmiştir. Kimyon yağı verilen her 2 gruptaki kişilerde tip2 diyabet seviyelerinin önemli ölçüde gerilediği gözlemlenmiştir. Ancak yine de kesin bir sonuç elde edilmesi için daha fazla araştırma yapılması gereklidir.

 

Kimyon Huzursuz Bağırsak Sendromunu Tedavi Eder.


Kimyonun faydalarını araştırmaya yönelik yapılan diğer bir araştırmada ise kimyon tüketen kişiler belirli bir süre gözlemlenmiştir. Bu kişilerin düzenli kimyon ya da kimyon yağı tüketimleri sonucunda mide rahatsızlığı ya da şişkinlik şikayetlerinin azaldığı gözlemlenmiştir.

 

Kimyon Hafıza Kaybına Faydalıdır.


Kimyon faydaları için yapılan bir diğer araştırmada düzenli kimyon tüketen kişilerin diğer kişilere göre daha hızlı hatırladığı tespit edilmiştir.
 

Kimyon Anti Kanserojendir.


Yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucunda kimyonun vücuttaki kanserli hücrelerin çoğalmasını etkilediği görülmüştür. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada ise kimyon tüketen farelerin kolon kanserine yakalanmadığı gözlemlenmiştir.

 

Kimler Kimyon Tüketmemelidir?


Kimyonunu sağlığa faydalarının yanında her gıdanın olduğu gibi kimyonun da aşırı ve çok sık tüketilmesi bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

Özellikle kimyon çayı tüketen şeker hastalığı olan ya da şekere duyarlı kişilerin dikkat ederek tüketmesinde fayda vardır. Bunun sebebi ise kimyonun vücuttaki kan şekerini düşürücü etkiye sahip olmasıdır.

Ayrıca zihnen olumsuz etkiler mesela zihinde karışıklık, uyuşukluk hissi ve mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı ve aşırı geğirme gibi olumsuz etkileri de vardır.

Kimyon Enerji ve Besin Değerleri Nelerdir?


Bir çay kaşığı kimyon ortalama aşağıdaki besin değerlerine sahiptir.

7.88 kalori

0.37 g protein

0.47 gr yağ

0.93 gr karbonhidrat

Aynı miktarda kimyon tohumu ayrıca 19.6 mg kalsiyum, 1.39 mg demir ve 7.69 mg magnezyum sağlar.

Bir yorum bırakın

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenmektedir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.